CELEBRACIÓ DE LA FESTA DE LA SAGRADA FAMÍLIA A LA RESIDÈNCIA "VASCO DE QUIROGA"
El dia 27 de desembre, vam aprofitar l'oportunitat de trobar-nos a Morelia per anar d'excursió a Pátzcuaro amb la finalitat de conviure fraternalment. Primer vam peregrinar a la Basílica de la Mare de Déu de la Salut, patrona de l'Arquidiócesis de Morelia; vam visitar un dels molls del llac de Pátzcuaro, vam compartir el dinar i vam prendre una tradicional neu de Pátzcuaro a la vegada que gaudíem del "ball dels vellets". 

El dia 28, Festa de la Sagrada Família, ens vam reunir a la comunitat de Jardines les germanes de la comunitat de Valle de Santiago i de la Casa de Formació (les germanes de la comunitat de Tula van estar presents espiritualment). Vam celebrar l'eucaristia a les 11:00 on vam renovar la nostra consagració al Senyor. Després vam compartir un dinar fraternal i vam trencar la tradicional pinyata.
ACTIVITATS PASTORALS A LA RESIDÈNCIA "VASCO DE QUIROGA", desembre 2014 (Morelia - Mèxic)

Volem compartir algunes de les activitats que a la Residència Vasco de Quiroga hem realitzat al llarg d'aquest mes de desembre:

  • Novena de preparació per celebrar la festa de la Mare de Déu de Guadalupe, a la qual està dedicada la nostra capella; avis, germanes i gent de la colònia vam pregar especialment per la pau a Mèxic.
  • Les tradicionals "posadas" amb una participació molt bona per part dels avis i treballadors. Persones de la colònia i familiars dels residents ens van compartir piñatas i dolços. Amb molta alegria i emoció vam trencar 9 pinyates (una cada dia).
  • Campanya "Aquest Nadal adopta un avi" que va consistir en compartir un regal amb un avi de la residència. Tot amb la finalitat de portar alegria i motivar i implicar la gent de la colònia. Gràcies a Déu vam tenir molt bona resposta.


Us convidem a veure un vídeo amb el qual agraïm l'aportació generosa que moltes persones ens van fer.FESTA DE LA SAGRADA FAMÍLIA A LA RESIDÈNCIA "SAGRADA FAMÍLIA"  DE LA SEU D’URGELL - Àlbum de fotos

“Estimeu-vos, que l'amor tot ho lliga i perfecciona”.

(Col. 3, 12 ss)

En ambient festiu, fraternal i de família, vam celebrar la nostra Festa de la Sagrada Família, quan acabem d’encetar aquest any jubilar  de la Vida Consagrada. Una Eucaristia molt festiva i preparada, presidida pel Sr. Arquebisbe, Joan Enric Vives i Sicília, concelebrada amb el seu Secretari, Mn. David Codina i participada per la comunitat, per religioses de les Germanetes de la "Llar de Sant Josep", Verges Consagrades del nostre bisbat i alguns amics/amigues que van voler acompanyar-nos. La nevada a Andorra no va permetre que les germanes d’aquella comunitat ens poguessin acompanyar com s’havia previst, renovar totes juntes els vots religiosos i compartir la festa. Amb l’adoració de l’Infant Jesús, mentre es cantaven nadales, va finalitzar la missa i tot seguit una estoneta d’intercanvis de felicitacions i bons desitjos, que el Sr. Arquebisbe va voler personalitzar. Per motius familiars no es va poder quedar a dinar amb nosaltres.
Després de la missa, a la mesa, que vam trobar ben parada i a punt per dinar tots plegats en veritable germanor. Tot preparat amb exquisidesa i detall. Finalment, una llarga sobretaula cantant nadales de tot temps i cultures. Ben segur que totes hem sortit ben enriquides i el cor més obert a la fraternitat. Les fotos il·lustren aquets moments de família.

També volem compartir amb totes les germanes que en aquets dies de festa, des de Nadal i fins ara, hem acollit a la nostra comunitat una família: es racta d'una mare i dos infants que per motius socials i familiars, es trobaven fora de la seva llar. Hem pogut fer vida un dels consells de la nostra Mare Janer ben fonamentats en l’Evangeli:
"Com es complau Déu Nostre Senyor amb el bé que fem als nostres germans!”
 (Beata Anna Maria Janer)

FESTA DE LA SAGRADA FAMÍLIA I CONSAGRACIÓ DE LES FAMÍLIES DE LA DIÒCESI D'URGELL.
Diumenge dia 28 de desembre, Festa de la Sagrada Família de Jesús, Maria i Josep, les Religioses de l'Institut de Germanes de la Sagrada Família d'Urgell, reunides a la Capella de la Mare Janer, prop del sepulcre de la seva Fundadora, la beata Anna M.Janer, van renovar la seva consagració religiosa a la presència de l'Arquebisbe d'Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i Sicília. És una bella i significativa tradició de l'Institut, fundat a La Seu d'Urgell el 1859, que les religioses renovin els seus vots en aquest dia.
L’Arquebisbe Joan-Enric presidí l’Eucaristia d’acció de gràcies en aquest Any de la Vida Consagrada i les animà a viure el seu carisma, imitant les virtuts de la Família de Natzaret i actualitzant-lo en l’avui del Poble de Déu amb un amor preferent per les famílies. Mons. Vives recordà com, gràcies a les nostres famílies, som el que som i animà a estimar la família de la carn però també la família diocesana i aquella que forma la nostra comunitat de creients i cristians. Recordà la coneguda al·locució del Papa Pau VI a la casa de Natzaret, durant el seu famós viatge a Terra Santa del 1964, remarcant el silenci, l'oració, el treball i l'amor entre tots els membres de les famílies. S’hi feren presents altres membres consagrats de la Diòcesi, com les Gntes. dels Ancians Desemparats i Verges consagrades.
Les Germanes feren aquesta bella pregària de renovació:
"Jo, N.N., renovo la meva consagració a Déu en l'Església,
i el meu compromís de seguir Jesucrist
vivint els vots de Castedat, Pobresa i Obediència,
segons les Constitucions de l'Institut de Germanes
de la Sagrada Família d'Urgell.
Confio en la gràcia de Déu,
que demano per intercessió de la Sagrada Família,
i en l'ajut de les meves germanes,
per ser fidel a la meva consagració."


En acabar l’Eucaristia, Mons. Vives realitzà la consagració de les famílies del bisbat d'Urgell a la Sagrada Família de Jesús, Maria i Josep amb el text de la pregària que el Papa Francesc va donar per al Sínode de la Família de l'any 2014:
Pregària de la Sagrada Família:

Jesús, Maria i Josep

en vosaltres contemplem l'esplendor del veritable amor,
a vosaltres, confiats, ens dirigim.

Sagrada Família de Natzaret, feu també de les nostres famílies
lloc de comunió i cenacle d'oració, autèntiques escoles de l'Evangeli
i petites Esglésies domèstiques.

Sagrada Família de Natzaret,

que mai més no hi hagi en les famílies episodis

de violència, de tancament i divisió;
que qui hagi estat ferit o escandalitzat sigui aviat consolat i guarit.

Sagrada Família de Natzaret, que el proper Sínode dels Bisbes
faci prendre consciència a tots del caràcter sagrat i inviolable de la família,
de la seva bellesa en el projecte de Déu.

Jesús, Maria i Josep, escolteu, acolliu la nostra súplica.
Amén.

FESTIVITAT DE LA MARE DE DÉU DE L’INCENDI, PATRONA DE LA CASA CARITAT DE CERVERA (14 de desembre 2014)

Àlbum de fotos

El diumenge després de la festa de la Immaculada, es celebra la festa de la Mare de Déu de l’Incendi, una festa molt entranyable i arrelada a Cervera, a la residència i també als bombers, que n’és la patrona.

Vam començar el nostre dia de festa amb l’eucaristia a l’Auditori on ens reunim el Patronat, la Direcció, personal de la casa, els bombers, les religioses de les dues comunitats, representants de l’Ajuntament així com de moltes persones de la ciutat. L’eucaristia es va haver de celebrar a l’Auditori perquè la capella de la Verge, situada a un lateral, va resultar petita per encabir a tots els que assisteixen. L’eucaristia va ser presidida pel Rector i altres capellans.

A continuació, faig una petita ressenya ja que havia sentit a parlar d’aquesta festa però mai havia conegut la seva historia:

“L’any 1761 fou beneïda una gran capella lateral dedicada a la Puríssima que a l’interior de l’església de Sant Ignasi havia fet construir el P.Pere Ferrusola, membre de la Companyia de Jesús. Potser per això, que quatre anys més tard arribà a Cervera una petita imatge de la Verge Maria, anomenada de l’Incendi, perquè segons la tradició, s’havia salvat d’un incendi ocasionat en una residència que els jesuïtes posseïen a la població americana de Sala, El P. Ferrusola pensà que el lloc més adient per ella era la capella que s’acabava de construir.

Però poc durà la Verge en aquesta capella perquè l’any 1769, dos anys després de l’expulsió dels jesuïtes, la imatge fou retirada i el seu culte caigué durant més d’un segle i mig en oblit. Fou l’any 1931 quan, localitzada la imatge en una casa particular, fou restaurada a Barcelona i es va restablir el culte a la mateixa capella. Els tràgics esdeveniments de l’any 1936 aconsellaren retirar-la novament i mantenir-la amagada tot esperant la vinguda d’uns temps millors. Quan aquests arribaren, la imatge de la Verge fou restituïda al seu emplaçament, però calgué refer el retaule que l’envoltava perquè havia resultat gairebé destruït durant la contesa bèl·lica. L’església de Sant Ignasi, dita també de la Companyia de Jesús, ha estat transformada fa anys en Auditori Municipal però em tingut la sort de conservar l’antiga capella de la Mare de Déu de l’Incendi."

 

Els goigs es canten així:

“Haveu tornat a l’encís, de la nostra terra austera,

Maria del foc submís, estel i goig de Cervera.

Menuda rosa d’Advent, floriu en terra llunyana,

dins el frescor del Convent que de Vós de l’encomana,

enyorosa de l’encís de la nostra terra austera.

No ens deixeu, ni molt ni poc, de vostra santa mirada,

oh Vencedora del foc, de Cervera enamorada.

I feu-vos un comprimís de allibera’ns de foguera.

Mostreu-nos la immensitat de les coses més petites

i la dolça humanitat de les coses infinites i feu,

de vostre somrís la nostra ànima pregonera...”

 

I molta més lletra que, com sabem, són histories del poble.

A mesura que s’anaven cantant, en el meu interior naixia un pessigolleig, recordant a la nostra Mare Anna M. Janer que una vegada més es feia palesa la seves virtuts i caritat sense fronteres que es va anar forjant des de que va néixer en aquesta ciutat de Cervera.

                                                                 Gna. Rosa M. Josa


 CELEBRACIÓ DEL DIA DE SANTA CECÍLIA AL COL·LEGI DE SANT ANDREU
El col·legi de Sant Andreu va celebrar la festa de Santa Cecília els dies 26, 27 i 28 de novembre. Els AMJ de 5è i 6è de Primària van participar amb dues cançons: "Los niños queremos la paz" i "Aya Ngena"; les premonitores per la seva part, van participar amb dos balls propis de Guinea Equatorial: "MEBONGO" i "IVANGA".

Us deixem amb algunes fotos de les artistes.
 CONCERT PER LA FESTA DE SANTA CECÍLIA AL COL·LEGI DE VILADECANS

El passat divendres 28 de novembre, un grup de mares i pares de l'escola va celebrar la festa de Santa Cecília oferint un concert als alumnes d'Infantil i Primària.

Sens dubte va ser una tarda molt divertida i amb molt bona música!


GRÀCIES PERQUÈ ENS HEU FET GAUDIR D'UNA ESTONA MOLT DIVERTIDA!

 DES DEL COL·LEGI "JANER" DE SANTA COLOMA (ANDORRA)
Des del nostre col·legi "Janer" de Santa Coloma ens comparteixen com van preparar i van viure la presentació del lema del curs, "Vull servir-te més" amb els més menuts. Us deixem algunes fotos. Sens dubte que es nota que van gaudir molt!

-ÀLBUM DE FOTOS-DES DEL COL·LEGI DE VILADECANS...
Amb molta il·lusió ens volen compartir la següent notícia:

Aquest any celebrem el tercer aniversari de la beatificació de la Mare Anna Maria Janer. Un acte que va tenir lloc el passat dia 8 d'octubre de 2011 a la Seu d'Urgell, del qual vam ser partícips molts de nosaltres, i que va tenir un sentit molt especial per a tots els que formem part d'aquesta gran família "janeriana". A Anna Maria la tenim molt present en les nostres vides i també a les comunitats, col·legis i centres assistencials. En el cas de la nostra escola, des del curs passat, ha quedat patent d'una manera molt concreta a la capella, on tenim la seva relíquia acompanyada de la seva imatge. No obstant, ens vam adonar que encara faltava alguna cosa per donar-li més relleu.Darrerament, i gràcies a la col·laboració i dedicació desinteressada d'un pare de l'escola, hem pogut acabar de donar forma a l'espai dedicat a la Mare Janer i fer-ho encara més significatiu, emmarcant-lo amb una de les seves frases més significatives: «Tingueu Déu present a la vostra vida ». Una frase que, probablement, va dir moltes vegades a les novícies, dins de les famoses "vetllades de Talarn" a la vora de la llar de foc, o a les seves germanes amb les quals va conviure i que van guardar-ne un record inesborrable del seu exemple de vida i lliurament als més necessitats, seguint l'exemple de Jesús a qui ella tant estimava.Volem agrair de tot cor aquest treball desinteressat fet per aquest pare. Gràcies a ell, s'ha fet possible que a la nostra capella, el lloc més important del col·legi, tingui encara més en relleu la figura de la Beata Anna Maria Janer.

Gràcies!
RENOVACIÓ DE VOTS DE LES NOSTRES GERMANES MARLÈNE I MARCELA - Àlbum de fotos
El dia 9 de novembre, a la capella de la Residència de Sant Andreu, germanes, residents, amics i professors del col·legi vam participar de l'eucaristia dominical, festa de la Dedicació de la Basílica del Laterà, i en la qual també vam acompanyar a les nostres germanes Marlène Evita i Marcela Cornejo en la seva renovació com Germanes de la Sagrada Família d'Urgell. A més de la celebració, la comunitat va obsequiar a totes les germanes presents amb un deliciós dinar on es va viure un veritable clima de fraternitat.Demanem al Senyor que beneeixi a les nostres germanes amb els seus dons i que la Mare Janer segueixi sent per a elles el seu model de vida i lliurament per estimar i servir sempre i en tot al germà necessitat.


VÍDEO EXPLICATIU DEL LOGO PER L'ANY DE LA VIDA CONSAGRADAEL "DIARI DE SABADELL" ENTREVISTA A LA NOSTRA GERMANA M.ANTÒNIA SABATER
amb motiu de la publicació i presentació d'un llibre sobre el seu pare.

 "HE CONEGUT EL MEU PARE GRÀCIES A AQUEST LLIBRE"

Durant la guerra civil, molts dels joves que es negaven a allistar-se en qualsevol del dos bàndols, s'amagaven a cases de pagès o de ciutat. Un d'ells, el sabadellenc Josep M. Sabater i Casañas, va escriure un diari durant el seu captiveri voluntari de dos anys que ara publica la seva filla.

La nostra germana Maria Antònia Sabater va presentar ahi, 23 d'octubre, a L'Acadèmia Catòlica de Sabadell, aquest llibre escrit pel seu pare: "Diari d'un emboscat. L'exili interior". CONVIVÈNCIA DE COMUNITATS: VILLALÓN DE CAMPOS - LA SEU D'URGELL

El dia 16 d'octubre de 2014, la Comunitat de la Residència Sagrada Família de Seu d’Urgell i la Comunitat de l’hospital, s’han unit a la Comunitat de Villalón de Campos, que ha peregrinat vers la tomba de la Beata Anna Maria Janer per a donar gràcies a Déu pels 30 anys d’existència del Centre Assistencial San Roque de Villalón. Vam celebrar una Eucaristia molt viscuda i participada, presidida pel Pare José Maria, el qual en la seva homilia ha manifestat la gran estimació per la Mare Anna Maria Janer i com desitja que el seu Carisma i la seva Espiritualitat impregni tota la acció de tenir cura i guarir a les persones acollides com el Bon Samarità.


Així s’expressa en la Revista Especial del 30 Aniversari, fent memòria dels orígens i de la nostra presència en el Centre.


”En 1983 y en el 20 de agosto abrió sus puertas el Centro. Las Hermanas de la Sagrada Familia de Urgel se hicieron cargo del Centro asumiendo la responsabilidad de su gestión en nombre de la Fundación San Roque. Las Hermanas que llegaron desde nuestra solicitud hasta nosotros son ya, hoy, nosotros. El Carisma de Ana María  Janer  ”amarte y servirte, siempre y en todo”. Beatificada por la Iglesia en octubre de 2011 es ya semilla germinada en nosotros”.


Realment ha estat la "VISITA INESPERADA" plena d'alegria en el retrobament i el compartir en veritable fraternitat. La Beata Anna Maria Janer ens ajudarà a fer vida el lema d'aquest nou curs: "VULL ESTIMAR-TE MÉS" i tan de bo ens regali noves vocacions.


 INAUGURACIÓ OFICIAL DEL CURS I PRESENTACIÓ DEL LEMA AL COL·LEGI DE VILADECANS

El divendres 2 d'octubre mestres i alumnes de la nostra escola de Viladecans es van reunir al pati per fer la inauguració oficial del curs 2014-2015.

A més de fer la presentació oficial del lema que es treballarà a totes les escoles, centres assistencials i comunitats de la Congregació, "Vull servir-te més", cada cicle ha portat el treball (mural, dibuix, etc.) que ha preparat i que mostra com ha treballat el lema a la classe.

A continuació, per acabar, tots plegats han cantat l'himne de l'escola.


Aquí podeu veure un petit vídeo d'aquest dia.


ENTREVISTA A LA NOSTRA GERMANA VISITACIÓN LORENZO

El darrere número de la revista de la Unitat Sociosanitària de la Fundació "Sant Hospital de la Seu d’Urgell" dedica la seva secció de l'entrevista a parlar amb la nostra germana Visi, titulant l'article "Gna.Visitació Lorenzo. Una vida per els altres".


A continuació podeu llegir l'introducció de l'entrevista:


La Mare Visitación Lorenzo va néixer el 29 de gener de 1938 a Santillán de la Vega, poble de la província de Palència. Va ser la tercera de sis noies, cinc de les quals són germanes religioses. La seva història de vida és llarga i es mou per indrets tan diversos com ara Argentina, Xile, el Vaticà i la Seu d’Urgell.

LLEGIR-NE MÉS...